Bez černý

Tak nám zrovna rozkvetl bez. Už jako dítě jsme sbíraly do školy bílé střapce květů, které jsme sušily po půdách a poté odevzdávaly jako svůj příspěvek společnosti.
Bez černý je rozšířený po celé Evropě. U nás se mu daří ve volné přírodě a v neudržovaných zahradách. Množí se hlavně tak, že jeho semena roznáší ptáci.
Sbíráme hlavně květ, zkušení bylinkáři si poradí i s kůrou. Z plodů se připravuje sirup nebo bezinkové víno. To mám vyzkoušené a je výborné. Ale i přes dojem, že pijete limonádu, je to hodně silný alkoholický nápoj a má poměrně rychlý nástup účinků. Pozor na něj. Šťávu lze použít jako podpůrný prostředek proti bolesti, například při zánětu trojklanného nervu. Ale šťáva musí projít tepelnou úpravou, jinak vám způsobí velice nepříjemné střevní potíže.
Květy se suší v celém květenství, které se nejsnadněji sklízí odstřiháváním. Celé květenství snadno na půdě zavěsíte na šňůru. Po usušení se uchovávají v uzavřených sklenicích. Květ je velice močopudný a užívá se také při nemocech, kdy se potřebujete hodně vypotit (nachlazení, chřipka). Působí také uklidňujícím způsobem. Pokud jste neměli dobrý den, šálek čaje z květů bezu je to, co vás zklidní a zbaví napětí.
Pro uskladnění můžete zkusit sirup a želé, které se uplatní třeba na lívance.
