Chilli omáčka

Triumf chilli
První část naší gurmánské sondy do Mexika zakončujeme další omáčkou vhodnou pro okořenění - chilli omáčkou. Ta vděčí za svou slávu slavnému hovězímu pokrmu z chili s masem, rozšířenému od konce devatenáctého století na hranici mezi Mexikem a Spojenými státy a typickým jídlem par excellence kuchyně Tex-Mex (spojení texaské a mexické kuchyně).
Omáčka, zvláště kořeněná, a proto vyhrazená pro silné žaludky, pochází z chilli papriček, typických pro středoamerické oblasti s historií pěstování sahající do předkolumbovského období. Do jídla se přidávají fazole, hřebíček, cibule a další koření.
Obecně se tato omáčka také používá k okořenění tortilly (zejména nachos a tacos ), ale také k pikantnímu nádechu salátů nebo hovězího masa, případně doplněného červenými fazolemi, koriandrem a jiným kořením.