Co je okara

09.11.2020

Okara je dřeň, která zůstává po lisování, když jste si vyrobili rostlinné mléko. 

Vzhledem k tomu, že existuje tolik druhů nápojů, existují různé druhy okary získané výrobou ze  sójového, lískového, mandlového, ovesného nebo rýžového mléka .

Tato typická surovina pro kulinářské tradice Dálného východu už od 16. století je stále oblíbenější ve veganské stravě západních zemí.

Je to produkt velmi bohatý na živiny. Najdete zde škroby, vlákninu, mnoho rostlinných bílkovin, železo, vápník a vitamín B2. 

Jak používat okaru

Díky své konzistenci a téměř neutrální chuti je tato ingredience vhodná pro mnoho sladkých i slaných přípravků: chléb, krekry, pizzu, vdolky, sušenky, masové kuličky, hamburgery.

Můžete také použít pro přípravu müsli nebo ovesné kaše.

Okara sušená

Obvykle se používá v čerstvém stavu, ale může se také použít jako sušený produkt, který se použije přímo na hotové jídlo:

  • místo parmezánu na těstovinách nebo rizotu,
  • na ozdobu dezertů místo nasekaných lískových ořechů
  • křupavá přísada občerstvení, müsli a salátů

Okara jako náhražka vajec

Díky své konzistenci dodává těstu vláčnost a funguje jako pojivo, takže jej lze použít i v dezertech místo vajec. Mnoho veganských receptů proto může být podobné těm tradičním s přísadami - 60 gramů okary odpovídá 1 vejci.

Kde koupit nebo jak si vyrobit okaru doma

Okaru najdete v obchodech s přírodními a organickými produkty nebo v některých obchodech s etnickými potravinami. Nejpohodlnější volbou je však připravit si ji doma , protože, jak už víte, připravuje se jednoduše výrobou rostlinného mléka.

Sójové a sezamové okarové slané krekry

Ingredience pro 10-12 krekrů:

  • 100 gramů sójové okary
  • 100 gramů mouky 00
  • 100 gramů krupice z tvrdé pšenice
  • 50 gramů sezamových semínek
  • 1 lžíce gomasia (suché koření z neloupaných sezamových semínek a soli)
  • 10 ml olivového oleje
  • 100 ml vody

Příprava: Smíchejte všechny přísady kromě vody. Promíchejte je a nalijte k nim vodu po troškách. Těsto (které musí být velmi tenké) roztáhněte na list pergamenového papíru. Propíchejte vidličkou a nakrájejte na obdélníky. Pečte při 180 stupních 10 minut. Vyjměte plech z trouby a nechte je vychladnout.



 Copyright © 2020/ Lída Kropáčková
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky