Guacamole omáčka

Afrodiziakální avokádo
La Salsa Guacamole je jednou z nejznámějších mexických omáček, s pouze malými úpravami odvozenými ze starověké aztécké receptury.
Omáčka, používaná hlavně k dochucení nachosu a jiných různých druhů tortilly, měla mezi starými americkými národy silnou symbolickou hodnotu.
Avokádo, z něhož je zhotovená, ve skutečnosti připomínalo tvar lidských varlat, a proto byla v dávné minulosti omáčka považována za afrodiziakum, které musela žena připravit, pokud chtěla jít s mužem.
Základní ingrediencí je avokádo, které se zpočátku naseká a rozdrtí vidličkou. Potom se přidá, sůl a černý pepř.
Mezi další tradiční variace však patří přidání rajčat, chilli, listů koriandru atd. Recept také vyžaduje, aby zpracování probíhalo pomocí klasického mexického hmoždíře zvaného molcajete.
Jak se dalo očekávat, v texasko-mexické kuchyni je omáčka zjemněná přidáním majonézy nebo zakysané smetany a její chuť se liší od té původní.