
Kokos: exotické ovoce s blahodárnými vlastnostmi

Kokosový ořech: vlastnosti a původ vyhledávané pochoutky
Kokos je plod kokosové palmy (vědecký název Cocos nucifera ). Původem z Indonésie, je to rostlina, která může žít více než sto let. Typicky roste podél pobřeží v tropických pásmech, může dosáhnout výšky 35 metrů a má velmi dlouhé listy. Slovo coco pochází z portugalštiny a znamená - stejně jako v hovorové španělštině - doslova „hlava".
Zdá se, že název vymysleli španělští průzkumníci, protože ořech připomínal hlavu opice. Plody kokosové palmy dosahují hmotnosti asi 1 kg.
Kromě konzumace dužiny lze z tohoto ovoce pít i vodu obsaženou v ořechu. Dále je možné získat kokosové mléko a samozřejmě kokosový olej.
Jak otevřít kokosový ořech?
Skořápka tohoto ovoce je obzvláště odolná, takže otevření ořechu vyžaduje určitou znalost. Aby bylo možné jej otevřít, je nejprve nutné propíchnout jedno ze tří „očí" viditelných ve skořápce pomocí šídla nebo vývrtky.
Poté, co necháte vodu vytéct do sklenice, lze skořápku rozbít úderem kladiva. Tímto způsobem bude možné rozdělit ořech na polovinu a po opatrném a trpělivém odpojení od skořápky spotřebovat dužinu.
Vůně a chuť kokosové vody jsou vynikajícím detektorem kvality dužiny tohoto ovoce. Pokud voní dobře, kokosová voda je také vynikajícím nápojem na uhašení žízně a pročištění.
Kokos: vlastnosti
Kokos, který se skládá hlavně z vody, obsahuje vysoké množství tuku obsaženého v dužině. Je bohatý na sacharidy a poskytuje také slušné množství vlákniny.
Má dobrý obsah minerálních solí, zejména železa, draslíku, mědi, zinku , hořčíku, fosforu a sodíku. Má také dobrý podíl vitamínů, zejména vitamínů skupiny B, C, E, K a J. Voda i dřeň jsou schopny dodávat energii, pokud se cítíte slabí. Voda je zejména schopna podporovat posílení imunitního systému a má pozoruhodný očistný účinek.
Díky svým vlastnostem je kokos zvláště vhodný pro sportovce nebo rekonvalescenty.
Díky přítomnosti kyseliny laurové působí blahodárně na nervový systém. Vysoký obsah vlákniny v dužině také podporuje střevní průchodnost a pomáhá v případě zácpy. Kokosové mléko, které se nanáší na pokožku, je vynikajícím odstraňovačem make-upu a působí na pokožku hydratačně a proti stárnutí.
Kokosový ořech, jako dužina nebo mléko, je skvělou přísadou, kterou můžete přidat do různých receptů pro svěží a exotickou chuť.
Kokos a cholesterol
Kokosový olej je známý svým významným množstvím mastných kyselin. Nerafinovaný a za studena lisovaný olej nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a je považován za velmi prospěšný pro naše zdraví.
Kokosové kalorie
Kokos je díky své tukové složce velmi výživný a je vhodný pro ty, kteří chtějí přibrat pár kil. Pokud dužinu nelze zahrnout do procesu hubnutí, doporučuje se pít kokosová voda pro svůj obsah minerálních solí a vitamínů a pro schopnost stimulovat metabolismus.
Kalorický příjem 100 gramů dužiny je asi 360 kalorií.
Kontraindikace spojené s kokosem
Mléko získané z kokosu (nezaměňovat s vodou), je vynikající náhradou za kravské mléko. Mohou jej tedy užívat ti, kteří dodržují veganskou stravu nebo netolerují laktózu. Vzhledem k vysokému příjmu tuků a kalorií je však lepší hlídat spotřebu, zvláště pokud držíte dietu, případně se poraďte s odborníkem na výživu.
Vysoký obsah vlákniny v kokosovém ořechu může navíc vést ke střevním potížím pro ty, kteří obvykle nekonzumují dostatek vlákniny. V tomto případě je lepší pokračovat v postupné konzumaci a ověřit si jeho účinky.