Kvas: všechna tajemství nápoje z chleba, tak oblíbeného ve východní Evropě

02.11.2020

Věříte, že ruským národním nápojem je vodka? Možná to tak úplně neplatí. 

Kvas, nazývaný také „chlebové pivo", je fermentovaný nápoj vyrobený z žitného chleba. Je mírně alkoholický a mírně perlivý. Rusové, Ukrajinci a další národy východní Evropy kvas vyhledávají zejména v létě, protože je osvěžující a levný.

Kvas - co to je

Jde o typický východoevropský fermentovaný nápoj s nízkým obsahem alkoholu (maximálně 1,2%).

Slovo pochází z ruského slovesa kvasit. Nápoj se ve skutečnosti získává přirozeným kvašením chleba nebo obilovin. Tradiční verze zahrnuje kvašení žitného chleba, ale existuje i varianta získaná z bílého chleba.

Do základního nápoje lze potom přidat ovocné nebo bylinkové aroma, například jahody. Šumivý a mírně alkoholický nápoj je výborný na zahnání žízně.

Kvas a pivo

Způsob jeho přípravy se velmi podobá způsobu přípravy piva. Proto někteří lidé nazývají kvas také „ruským pivem". Rovněž existuje zjevná podobnost ve vzhledu. Ve skutečnosti vypadá jako zlatohnědá tekutina připomínající tmavé pivo.

Na rozdíl od sladového a chmelového nápoje je však mnohem méně alkoholický. Obsah alkoholu nepřesahuje 1,2%, často se označuje jako nealkoholický nápoj.

Kvasová příchuť

Typická vůně a mírně kyselá, jiskřivá a žízeň hasící chuť (nejasně připomínající mírně alkoholický cider) z něj dělá originální a žádané pití.

V létě jsou města plná kiosků, které nápoj prodávají ve velkém množství. Chladný nápoj lze pít samostatně, ale lze jej použít také jako základ pro polévky, například pro okroshku, tradiční pokrm z masa, čerstvé zeleniny, bylinek a zakysané smetany.

Kvas, původ a historie

Jeho původ není příliš jasný. Je jisté, že stopy nápoje s příchutí podobnou kvasu sahají do doby před 8 000 lety. Prvotní stopy lze nalézt již ve starověkém Egyptě. Starověké písemné záznamy hovoří o přípravku získaném z pečeného chleba, do kterého byly přidány kvasnice, různé bylinky a kůra stromů. Zmínka o kvasu se nachází také v rukopisech podepsaných Herodotem, Pliniem a Hippokratem .

Jisté je, že se kvas více rozvinul v Rusku a obecně ve všech oblastech východní Evropy. Za vlády Petra Velikého (1672-1725) to byl nejvíce konzumovaný nápoj. Pil se ve všech denních hodinách a podával se také dětem.

Byl to velmi oblíbený nápoj mezi farmáři, kteří ho v nejteplejších letních dnech brali s sebou ráno do práce, aby se osvěžili při únavné tvrdé práci na polích.

Kvas a Coca Cola

Kromě toho, že je „chlebovým pivem", říká se mu také „sovětská Coca-Cola". To je od dob, kdy v šedesátých letech Nikita Chruščov z kvasu udělal národní nápoj a srovnal ho s Coca-Colou.

Jeho popularita zaznamenala pokles v 90. letech, jen aby se v poslední době vrátil do popředí spolu s dalšími fermentovanými nápoji (například kombucha), a to i díky práci průmyslových odborníků i barmanů a specialistům na přírodní výživu . 

Kvasový recept   

Dříve domácí nápoj se dnes vyrábí průmyslově, lze jej najít prakticky ve všech ruských supermarketech, ve východoevropských zemích a v pobaltských zemích nebo v Německu, kde žije největší počet emigrantů ze zemí bývalého Sovětského svazu. 

Pokud však chcete tento nápoj ochutnat nebo už jste kvas ochutnali, můžete si vyzkoušet domácí přípravu .

Postup je poměrně dlouhý, ale jednoduchý . Chce to jen trochu trpělivosti.


Složení

  • Chléb 500 g
  • Kvasinky 40 g
  • Cukr 100 g
  • Teplá voda 5 lžic
  • Rozinky 50 g
  • Citron 1kus

Metoda

  • Žitný chléb nakrájejte na plátky a nechejte hodinu v předehřáté troubě na 160 ° schnout. Vložte ji do velké nádoby a zalijte ji 4 litry vroucí vody.
  • Zakryjte látkou a nechte vše odpočívat 8 hodin, poté vše přefiltrujte. Rozpustíte droždí v trošce teplé vody s cukrem, necháte 20 minut odpočívat a poté přidáte se zbytkem cukru do velké nádoby.
  • Kvas necháte přes noc kvasit na teplém místě. Zfiltrujete ještě jednou a nalijete do lahví (dávejte pozor, abyste lahve nenaplnili až po okraj, kvas by při pokračujícím kvašení mohl ve skutečnosti uniknout!).
  • Přidejte rozinky, několik lístků máty a pár kousků citronové kůry.
  • Lahve uložte jeden týden na chladném, suchém a případně tmavém místě.
  • Když rozinky vystoupí na povrch a na dně se vytvoří kaše, směs znovu filtrujte a znovu nalijte do čistých sklenic.

Váš kvas je konečně připraven ke konzumaci.

Varianty kvasu

Škrob, který slouží jako hlavní složka, může pocházet z mnoha potravin.

Žito je bezpochyby nejpopulárnější, ale můžete použít i ječmen, oves a pšenici. Existují také stovky odrůd kvasu, ochucených ovocem, kořením, bobulemi nebo zeleninou. 

Jeden z příkladů: využití červené řepy

Tato varianta má sladší chuť . K dosažení vynikajícího výsledku je třeba použít šťavnaté a jasně zbarvené kořeny. Existuje několik způsobů, jak připravit řepný kvas doma:

  • bez droždí
  • s droždím
  • se syrovátkou
  • s medem
  • se zakysanou smetanou

Kvasové vlastnosti a kontraindikace

Od starověku byl kvas považováno za skutečný lék - to vše pro jeho mnoho prospěšných vlastností. Stačí dodat, že v Rusku staré rčení zní takto: " Špatný kvas je stále lepší než dobrá voda. "

Je bohatý na sacharidy, bílkoviny a aminokyseliny, kyselinu mléčnou a octovou, vitamíny (zejména B) a důležité minerály.

Podívejme se konkrétně na vlastnosti tohoto nápoje.

  • posiluje vitamíny v těle
  • dokonale snižuje tlak
  • usnadňuje trávicí procesy
  • působí proti gastritidě
  • zabraňuje střevní dysfunkci
  • podporuje hojení vředů
  • stimuluje nervový systém a pomáhá obnovovat nervové buňky
  • posiluje zubní sklovinu
  • pomáhá zhubnout
  • snižuje únavu a podporuje koncentraci

Kalorie

Kalorický obsah základního kvasu je asi 30 kcal na 100 g , se složením:

  • Sacharidy: 6 g
  • Tuk: 0 g
  • Bílkoviny: 0 g
  • Alkohol: mírně vyšší než 1%

Kontraindikace

Kvas díky svému složení neobsahuje zvlášť škodlivé látky. Vzhledem k malému obsahu alkoholu se však doporučuje konzumovat s rozvahou.

Nedoporučuje se pro těhotné ženy a děti. Po vypití není možné řídit žádný typ vozidla.


 Copyright © 2020/ Lída Kropáčková
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.