Libeček

26.10.2020

Libeček se používá v kuchyni, jedná se o rostlinu známou po staletí pro své rozmanité vlastnosti.

Zjistíme tedy více o libečku, léčivé rostlině užívané od středověku k uklidnění bolesti, jako diuretikum a dezinfekční prostředek.

Vzhledem k četným užitečným vlastnostem a výhodám libečku, ačkoli to není příliš běžná rostlina, je široce používán v bylinné medicíně a také při vaření

Je to vytrvalá bylina patřící do čeledi Apiaceae. Původem z východního Středomoří, zejména z Íránu, se poté rozšířila do Itálie a dál do Evropy. Zejména v alpských a apeninských oblastech roste spontánně i v kultivovaných zahradách.

Římané libeček již hojně používali při vaření a byl složkou " garum ", omáčky se solenými rybami, která se používala k dochucení prvního a druhého jídla.

Od středověku se používá k uklidnění bolesti, to zejména souvisí bylinkovými zahradami u klášterů.

Vlastnosti a použití

Vlastnosti a výhody libečku jsou mnohé: diuretikum, antirevmatikum, deodorant, antiseptikum, tonikum pro mírnění zažívacích potíží a otoků.

Mezi četnými vlastnostmi a výhodami je také čištění a parfémování pokožky , proto se používal k očistným koupelím a jako deodorant. Do koupele stačí přidat hrst listů, semen a květů.

Libeček v kuchyni

V kuchyni se používají hlavně lístky rostliny , podobné těm z celeru. Jsou velmi voňavé a ideální jak syrové do míchaných salátů, tak jako koření do rizota a polévek.

Díky svým vlastnostem je také široce používán při přípravě bylinných čajů, zejména pro močopudné účely .

 Copyright © 2020/ Lída Kropáčková
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky