Opékané mladé tykve

Tento recept je sice starý, ale určitě by šel využít na rychlý a chutný pokrm z cuket, které jsou u nás ve velké oblibě. Podotýkám, že sám recept uvádí MLADÉ. Použijte tedy cukety, které jsou sklizené jako tykve do délky 15-20 cm a štíhlé s drobnými a měkkými semínky.
K přípravě pokrmu pro dva lidi je potřeba:
4 malé cukety
hrudka másla
asi 1 dl smetany
1 vejce
10 dkg strouhaného sýra
sůl a pepř
Mladé cukety netřeba loupat, stačí je nakrájet na kolečka nebo podélně na silnější plátky. Zeleninu dáme do nádoby, osolíme a opepříme a krátce podusíme s trochou vody, až se voda vypaří. Cukety dáme do zapékací mísy, zalijeme rozpuštěným máslem a potom smetanou, ve které jsme důkladně rozmíchali vejce a třetinu sýra. Na povrch nasypeme zbylý sýr, podle druhu sýra můžeme přisolit. Před zapečením ještě vložíme do mísy pár malých vloček másla na horní vrstvu sýra. Pečeme, dokud se na povrchu mísy neudělá zlatá kůrka.