Šípky - téměř zázračné bobule

27.10.2020

Šípek známe všichni. Na podzim zdobí český venkov a nachází se ve volné přírodě, podél cest a v okolí luk a lesů. 

Používají se jak v kulinářské oblasti, k výrobě džemů nebo nápojů, tak v kosmetice jako éterický olej. Příznivé vlastnosti těchto bobulí jsou ve skutečnosti pozoruhodné a představují zajímavý všelék pro zdraví našeho těla. Podívejme se na ně blíže. 

Co je šípek

Některé odrůdy divokých růží, po odkvětu produkují rudé oválné nebo zaoblené bobule, které na podzim dosáhnou plné zralosti.

Šípky se využívají pro své terapeutické, kosmetické a kulinářské vlastnosti. Ve skutečnosti jsou diuretické, sedativní a velmi bohaté na vitamíny, karoteny a organické kyseliny.

Je šípek ovocem?

Tyto konkrétní bobule se sklízejí v podzimním období. Když dozrají, získají svou typickou červenou barvu. Ve skutečnosti jde o jedlé "falešné plody".

Před jejich konzumací je však zásadní odstranit drobná chlupatá semínka přítomná uvnitř (nažky). Obsahují jedovaté látky a mohou způsobit toxický účinek. Dále je důležité, aby rostlina nebyla ošetřena látkami, jako jsou fungicidy nebo pesticidy. Šípky mohou být také sušeny za účelem koncentrování jejich prospěšných látek.

"Falešné plody" růží jsou jedlé. Ideální bobule ke konzumaci jsou ty, které se sklízejí po prvních zimních mrazech, jasně červené nebo fialové barvy, v závislosti na odrůdě. 

Chlad jim ve skutečnosti pomáhá zvyšovat produkci vitaminu C a dodává jim také větší sladkost a příjemnější konzistenci.

Složení šípky

Složení těchto drobných plodů je velmi zajímavé. Ve skutečnosti obsahují vitamíny, jako jsou C a A, a zdraví prospěšné látky, jako je lutein, zeaxanthin, beta-karoten a lykopen .

Vlastnosti šípků

Jsou proslulé některými zvláštními prospěšnými vlastnostmi pro naše zdraví. 

  • diuretikum a projímadlo, které z nich činí ideální přírodní produkt pro ty, kteří trpí zácpou nebo zadržováním vody v organismu
  • imunitní obrana se zvyšuje díky vysokému obsahu vitamínů, zejména vitamínů skupiny A a C, díky nimž je vynikajícím doplňkem k boji proti virům a bakteriím.

Vzhledem k zajímavým prospěšným vlastnostem těchto bobulí se jedná o potravinu schopnou přinést pozitivní účinky pro naše tělo.

Chuť šípků

Chuť je příjemná. Chuť má tendenci být sladká, ale s lehkou štiplavou dochutí.

Šípkový éterický olej

Tento éterický olej má efektivní vyhlazovací účinek, což z něj činí jeden z nejlepších olejů proti vráskám pro zralou pleť.

Postačí nanést několik kapek na postižené oblasti obličeje nebo těla a poté jemně masírovat a tím podpořit vstřebávání.

Šípkový čaj

Z bobulí můžete připravit čaj, když se cítíte být unavení nebo jste nachlazení.

Šípkový čaj má přirozeně sladkou chuť, ale s kyselou dochutí a pokud je potřeba jej dosladit, jako dobrá varianta se hodí med.

Šípkový džem

Bobule produkované šípkovou růží jsou ideální surovinou pro přípravu chutného džemu. Z bobulí můžete také získat lahodné želé, které se použije k dochucení sladkostí, koláčů, řezů atd.

 Copyright © 2020/ Lída Kropáčková
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky