
Zadělávané kuře

Jídlo má už ve Francii tradici od dob Ludvíka XIV. a za tu dobu dostalo několik podob. Jeden z nejoblíbenějších receptů k přípravě uvádí:
1 kuře
1 cibuli se zapíchaným hřebíčkem
1 karotku
bylinky dle chuti, sůl, pepř
na omáčku asi 1/2 litru kuřecího vývaru
3 žloutky
3 lžíce smetany
citronová šťáva
2 hrsti žampionů nebo hříbků
dvě hrsti lahůdkových cibulek
máslo
sůl a pepř
mouku
Kuře rozdělíme na úhledné porce, vložíme je do velké pánve spolu s nakrájenou karotkou a cibulí, bylinkami, vývarem, solí a pepřem. Pánev přikryjeme a obsah necháme asi hodinu dusit, než je maso hodně měkké. Maso vyndáme a vývar přecedíme.
V čisté pánvi rozpustíme máslo a přidáme mouku. Postupně přidáváme horký vývar z kuřete. Nakonec přidáme dobře rozmíchané žloutky a smetanu rozředěné trochou vlažného vývaru. Chvíli před podáváním přidáme do omáčky žampiony a cibulky, které jsme na mírném ohni podusili na másle tak, aby změkly, ale nezhnědly. Nakonec přidáme citronovou šťávu.